Ons bod is aangenomen. De aankoopprijs wordt 298.000 euro. Met daarop natuurlijk nog de kosten koper. Het is een leuk  huis in een leuke gewone wijk ergens in de Randstad. Met goede toegang tot het openbaar vervoer. Met een garage voor de auto van mijn vriend. Met een tuintje.

Er moet nog wat aan het huis gebeuren, maar niet superveel. De keuken en de badkamer zijn goed. Er moeten wat ramen geverfd en wat vloeren van laminaat voorzien.

Gelukkig is de sleuteloverdracht pas begin oktober, dus we hebben nog heel even om plannen te maken.

We gaan alle kosten beiden voor de helft dragen.

Ik ga een hypotheek afsluiten bij mijn ouders, dat heet een familiebank. Zij hebben wat geld over omdat ze voor hun pensioen gespaard hebben. Dit geld lenen ze dus aan mij uit, en jaarlijks betaal ik ze een deel terug, plus een goede rente (veel meer dan wat ze bij de bank zouden kunnen krijgen). Mijn ouders zijn nu rond de 65 jaar. Ik ga de hypotheek in twintig jaar tijd terugbetalen, waardoor ze hopelijk nog vele jaren elk jaar weer rente en een deel van de lening terug gaan krijgen om nuttige en leuke dingen mee te doen.

Mijn vriend sluit een hypotheek af bij zijn eigen eenmanszaak. Hij heeft er eens met de eigenaar van de eenmanszaak over gepraat (in de spiegel dus) en die gunt hem ook wel een mooie rente en goede voorwaarden. Wil hij gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek, dan zal hij ook in maximaal dertig jaar tijd “moeten” aflossen, maar dat moet ook prima lukken.

 

Voor de oplettende lezer: hoewel ik dus mijn deel van het huis al voor een groot deel van eigen spaargeld en beleggingen kan betalen, doe ik dat niet. Ik laat mijn beleggingen, die waarschijnlijk méér gaan opbrengen dan wat ik aan hypotheekrente ga betalen, liever staan. Dingen als verf en vloerbedekking zullen we wel van onze beide spaarrekeningen gaan betalen.