Vandaag een mailtje in mijn mailbox. Dat ik als vaste klant van Brand New Day (BND) als eerste te horen krijg, dat ze in plaats van een beleggingsinstituut een bank gaan worden.

Nou, jongens, dan weten jullie het bij dezen ook:

Brand New Day heeft een bankvergunning gekregen “en neemt de bankactiviteiten van Allianz in Nederland (Allianz Nederland Asset Management) over”. Wat dat ook precies moge betekenen.

 

Wat vind ik daar nu van?

Mijn vriend heeft bij BND een pensioenrekening en twee beleggingsrekeningen. Hij kreeg dit mailtje ook, en is er helemaal niet blij mee. Hij was juist bij BND gaan beleggen, omdat ze géén bank waren en niet medeverantwoordelijk waren voor de crisis in 2008, die mijn vriend zeer bewust heeft meegemaakt. (Hij is zelf in 2006 ook alleen ontsnapt aan een woekerhypotheek omdat hij toentertijd durfde door te vragen over de hypotheek die de tussenpersoon hem wilde aansmeren). Nu is hij bang dat het met BND helemaal de verkeerde kant op gaat, en dat ze misschien wel meehelpen met het veroorzaken van een volgende crisis.

Ik heb bij BND een pensioenrekening en een beleggingsrekening. Ik ben vooral bang dat dingen complex gaan worden (waar ze nu redelijk simpel zijn) en duurder. Dus ik ben ook wat argwanend over deze verandering.

In de mail schrijft BND al, dat ze een aantal nieuwe obligatie- en aandelenfondsen gaan aanbieden. Dat kan een goede ontwikkeling zijn, maar in principe hadden ze nu al een simpel maar volledig pallet. Dus wat komt er dan nog bij? Ze schrijven wel ook dat je vanaf binnenkort dagelijks kunt switchen tussen alle fondsen, en dat vind ik wel een beetje fijn, want tot nu toe kon je maar één keer per maand aan het begin van de maand inleggen, switchen, of uit laten keren.

Ik ga het afwachten, de komende tijd: zijn er voordelen van deze verandering? Zijn er nadelen? Als de nadelen heel groot worden, dan moet ik misschien op zoek naar een andere beleggingsinstelling voor zowel mijn pensioenrekening als mijn gewone beleggingen…