Rond mijn 25e jaar ging ik na mijn studie aan de slag, en rond mijn 27e jaar ongeveer kreeg ik steeds meer grip op mijn uitgaven. Elke maand had ik geld over, zonder dat ik eigenlijk wist wat ik er mee wilde gaan doen. Toen ontdekte ik ERE en later FIRE (zie mijn eerste blogpost) en wist ik waar ik het voor deed. Mijn actieplan is in de afgelopen acht jaar of zo telkens wel een beetje aangepast, maar is grofweg als volgt:

  1. Ik heb een dak boven mijn hoofd, betaal gas/water/licht en andere rekeningen, ik doe boodschappen bij de buurtwinkel of bij de Albert Heijn, ik reis naar mijn werk met de fiets of het openbaar vervoer, ik ga af en toe uit of naar de bioscoop. Ik geef aan goede doelen en ik ga minimaal een keer per jaar op vakantie.
  2. Daarnaast… spaar ik ook een groot percentage van mijn inkomen. Grofweg zo’n 40% van mijn netto inkomen geef ik niet uit. Ik heb een buffer van 5000 euro voor mogelijke plotselinge uitgaven. Voor de rest van mijn spaargeld streef ik naar een verdeling van 25% op spaarrekeningen en in deposito’s, 25% in obligatiefondsen en 50% in aandelenfondsen.
  3. Vanwege mijn baan leg ik verplicht en automatisch geld in bij een van de grote pensioenfondsen. Daar kan ik niets aan veranderen. Daarnaast heb ik in sommige jaren nog wat jaarruimte over. Deze gebruik ik ook, als ik ‘m heb. Dit is nooit veel, maximaal 500 euro in een jaar.
  4. Ik hou mijn inkomen op peil en leer af en toe dingen bij, zodat ik meer kan gaan verdienen of (soms) bij kan verdienen. Ik kies er momenteel voor om niet enorm carrière te gaan maken. Dat is voor sommige mensen zeker een goede keuze, maar voor mij op dit moment niet.

Dat zijn de dingen die ik doe. Op die manier zet ik geld opzij en laat ik dat groeien, zodat ik uiteindelijk financieel onafhankelijk word en niet meer hoef te werken.

Wanneer heb ik genoeg geld? Grofweg als ik 25 x mijn jaarlijkse uitgaven heb in geld. Je kunt dan elk jaar 4% van je geld gebruiken, en goede hoop hebben dat dit weer “vanzelf” aangroeit door winst, dividend, spaarrente enzovoort. Deze 4% heet de safe withdrawal rate en is gebaseerd op de Trinity Study, en er wordt veel over geschreven op het internet, dus ik ga dat hier niet nog een keer doen.

De kans is heel groot dat ik hierdoor bijvoorbeeld op mijn 45e (over zeven jaar!) kan stoppen met werken. Ik tap dan geld uit het zelf bij elkaar gespaarde potje. Zo rond mijn zeventigste komt mogelijk de overheid daar dan nog eens bij met AOW, en mag ik ook uit mijn pensioenpotjes geld gaan ontvangen. Dat is een mooi extraatje, en het biedt extra zekerheid aan mijn plan. Stel dat mijn eigen spaargeld tegen die tijd toch wat minder is geworden, dan is het fijn als de AOW en het pensioengeld er dan weer bij komen.

Dat is dus het plan en dat is waar ik naartoe werk.